Een knipoog naar ‘regeltjes’

‘Hebt u die levervlekjes al lang?‘ klinkt een bezorgde stem boven mijn hoofd.
‘Die sproeten bedoel je?’ kaats ik vriendelijk terug.

De adem van de schoonheidsspecialiste stokt. Als ze een slokje van haar water had genomen, had ze zich waarschijnlijk verslikt. Ik kijk haar aan. Zie een bloedmooi meisje achter een gladde laag make- up. Geen sproetje of enig andere oneffenheidje te zien.

Zo hoort het blijkbaar, denk ik op dat moment.
Je hoort geen sproeten te hebben. Sproeten zijn niet meer in. Een opeenhoping van melanine is tegenwoordig een levervlekje. En daar hoor je wat aan te doen. Een gladde en egale huid is vandaag de norm.

Gek eigenlijk.
Zo hard er geroepen wordt toch echt jezelf te zijn, authentiek door het leven te gaan. Jezelf te laten zien. Vooral de regie in eigen hand te nemen. Dat te doen waar jij blij van wordt. Zo stug word je (bewust of onbewust) toch weer op de ‘vandaag geldende norm met bijbehorende regeltjes’ gewezen: Leuk dat je jezelf bent maar zo doen we dat hier eigenlijk niet.

Overal zijn ‘statistieken’ voor.
Zolang je langs het lijntje loopt is er niets aan de hand en mag jij gerust jezelf zijn.
Maar zit je hier onder of boven, dan is dat ‘buiten’ gewoon. Hoe verder van het lijntje af, des te dringender het advies om terug te keren naar ‘hoe het hoort’.  Immers, wie zijn hoofd boven het maaiveld steekt loopt de kans dat hij z’n hoofd verliest. Toch?

Regels veranderen
Nu is het zo dat geldende regels onder andere afhankelijk zijn van de plek waar je woont, de tijdgeest waarin je leeft en met wie je te maken hebt. Wat vroeger ‘not done’ was is vandaag de dag heel normaal en vice versa; Wat we eerder heel normaal en misschien zelfs wel hip vonden kan nu echt niet meer. Is uit. Doen we niet meer. Vinden we.
Tot het moment dat het weer ‘in’ is.
Weet jij het nog?

Regels, wat moet je ermee.
Goeie vraag al zeg ik het zelf.  Zeker als het jouw leven betreft. Ben je het met een bestaande regel eens? Pas deze  vooral toe.

Ben je er niet mee eens? Kost het je energie? Gaat het tegen jouw gevoel in? Doe je iets wat niet bij je past? Bekijk de regel eens en pas hem aan zodat je er wel mee uit de voeten kunt. Wie weet welke trend jij zet.
Je leven wordt er in ieder geval een stuk leuker door.

Comments are closed.