3 redenen waarom voornemens mislukken en 30 tips om toch resultaat te boeken

Hoe staat het met jouw voornemens van 2018?
De afgelopen maand heb ik hier opvallend vaak een gesprek over gehad.  Want hoe zorg je ervoor dat jouw voornemen niet in rook opgaat zoals vaak gebeurt? Hoe zorg je ervoor dat je resultaat boekt?

Waarom voornemens vaak mislukken
1. Het probleem is dat een voornemen vaak te vaag is. Voornemens over een ander zijn ook geen lang leven beschoren. Voornemens waarbij je een ander nodig hebt werken ook niet zo goed en van het een op andere moment iets laten (bijv. drinken) is een successcenario voor het in stand houden van de betreffende gewoonte.

2. Het lastige is dat we heel veel op de automatische piloot doen. Een vriendin (en collega) omschreef het ooit als een groef in de langspeelplaat. Hoe dieper de groef, des te lastiger is het om eruit te komen. De groef zal ingevuld moeten worden. Een nieuwe ingesleten. En dat kost een goede voorbereiding, moeite en tijd.

3. Daarnaast wordt vaak vergeten dat, als je iets bereiken wilt, enige voorbereiding aan af hoort te gaan. Hoe handig is het als je weet waar je aan begint en weet hoe je daar moet komen waar je zijn wilt. En of dat echt bij je past. Nu. Op dit moment. Want wil je bijvoorbeeld echt de komende maanden 5 keer per week in de sportschool staan?

Nu je weet waarom een voornemen vaak niet werkt heb ik, om je te helpen toch resultaat te boeken uit je voornemen, alle tips die de afgelopen maand voorbij zijn gekomen voor je verzameld. Het zijn er 30 geworden. Veel ja, ik weet het. En niet allemaal op jou van toepassing. Dat weet ik ook. Ik raad je dan ook aan alleen die tips toe te passen die bij jou en jouw doel passen.

30 tips om resultaat te boeken

    1. Wat wil je wel
      Heel veel zaken worden omschreven als wat je niet wilt. Draai het eens om, wat wil je wel? Je zult zien dat dit al een veel positiever voornemen formuleert. Dit geeft een hele andere invalshoek en geeft je al een veel positiever gevoel.
    1. Maak van je voornemen een doel
      Zoals gezegd een voornemen is te vaag. Vaak een wens. Zorg dat dit niet bij een wens blijft. Maak van een voornemen een concreet doel.  Een positief omschreven doel. En omschrijf deze alsof het al gehaald is.
  1. Kies 1 doel voor de komende tijd
    We zijn geneigd om allerlei zaken tegelijkertijd aan te willen pakken. Concentreer je op 1 doel. Zodat je je hierop kunt focussen en niet afgeleid wordt door andere (bij)zaken.
  1. Formuleer SMART
    Een vaag doel is net zo haalbaar als een voornemen. Neem tijd voor de formulering. Formuleer alsof je het doel al behaald hebt en kijk of het aan de volgende voorwaarden voldoet: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
  1. Durf groot te dromen
    Achter de SMART-formulering kun je I zetten van Inspirerend. Hoe groot is je verlangen? Hoe graag wil je dit echt?  Genoeg om je hier ten volle voor in te zetten?
  1. Bepaal je einddoel
    Begin met het eindresultaat voor ogen. Weet wat het je oplevert en hoe je je voelt als je je resultaat haalt. Maak het eindresultaat zo concreet mogelijk en, waar mogelijk, visueel zodat je er werkelijk naar kunt kijken.
  1. Durf te kiezen
    Ja er zijn veel zaken waar je uit kunt kiezen. En het is heel verleidelijk opties open te laten. Helaas gaat dit ten koste van je focus. Kies, focus.  Weet dat je, als het je niet bevalt, je altijd nog een andere keuze kunt maken. Zoals ze zeggen: soms moet je verdwalen om de juiste weg te vinden.
  1. Doe!
    Ga aan de slag. Is je plan nog niet af? Nou en. Doe iets. Elke dag. Alleen actie brengt je dichter bij je einddoel. Is uitstelgedrag een goede bekende van je? Maak elke avond een to-do lijstje van 3 actiepunten voor de volgende dag en hou je daaraan.
  1. Heb vertrouwen
    Heb je iets gekozen wat bij je past? iets wat je echt wilt?  Weet dat alles wat je echt wilt, mogelijk is.  Geloof in jezelf, je kunt meer dan je denkt. Er is meer mogelijk dan je denkt. Er zijn meerdere wegen dan je denkt.
  1. Breek doel in subdoelen
    Een doel op zich is leuk maar vaak nog onoverzichtelijk.  Zeker als je droom groot is. Om het overzichtelijk te maken breek deze in kleinere subdoelen.
  1. Breek subdoelen in kleine acties
    Een doel bereiken is als een trap oplopen, je zult alle treden moeten nemen om boven te komen. Om die treden makkelijker te lopen breek je al die subdoelen in kleinere doelen en acties. Zo klein mogelijk. Zo klein dat de te nemen stap geen moeite meer is voor jou.
  1. Besef dat 1 actie uit meer handelingen bestaat dan je denkt
    Als je jouw acties opdeelt in nog kleinere acties bedenk dan dat deze vaak meer kleinere acties en dus meer tijd behelzen dan je eerste instantie denkt. Ter illustratie: je wilt informatie vergaren. Klinkt makkelijk en snel. Even de telefoon pakken is zo gedaan toch? Als je deze actie opdeelt kom je tot: bepalen welke informatie je wilt hebben, uitzoeken wie je daarvoor moet bellen, telefoonnummer opzoeken en als laatste de telefoon pakken om daadwerkelijk te bellen.
  1. Mag het ietsjes minder?
    Wees niet te rigoureus. Van veel naar niets werkt vaak tegen. Maak tussenstappen, elke keer ietsjes minder werkt vaak beter.
  1. Wat moet je voortaan doen? wat zal je voortaan laten?
    Iets nieuws beginnen vraagt dat je nieuwe dingen doet. Maar vaak ook dat je vaak voortaan wat achterwege laat. Altijd goed om te weten wat dat dan is. Wat is dit voor jou? En hoe ga je dat doen? Of laten?
  1. Sabotage vraag
    Goed om te weten is, wat zal maken dat je de nodige acties NIET onderneemt? Weet je het antwoord op deze vraag dan heb je de helft al gewonnen. Hoe ga je deze tackelen? Ben je echt bereid om voor jou doel iets op te geven?
  1. Besef dat het tijd kost
    Hou de moed erin als het je te lang duurt. Hou het eindresultaat goed voor ogen. Alles kost tijd. Dat geeft niets. Het gaat erom DAT je het doet, niet hoe lang je erover doet. Er is een mooi gezegde die ik hier met je deel: ‘Isn’t it funny how day by day nothing changes, but when you look back everything is different?’
  1. Van uitstel komt afstel
    Pas op voor de waan van de dag. Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen. Hoe klein ook.
  1. Knoop in je zakdoek
    Sommige zaken vergeten we snel. Maak voor je zelf een reminder die je helpt. De een maakt inderdaad een knoop in de zakdoek, een ander heeft een steentje in de zak, een briefje in de portemonnee of een foto van het uiteindelijke resultaat op de spiegel hangen. Wat het beste voor jou werkt.
  1. Commitment
    Zorg voor commitment aan je doel. Zoals Kenneth Blanchard zegt: There is a difference between interest and commitment. When you are interested in doing something, you do it only when it is convenient. When you are committed to something, you accept no excuses; only results
  1. Kleine veranderingen zijn groots in resultaten
    Heb je maar een hele kleine stap gezet? Gefeliciteerd. Je hebt actie ondernomen, een stap gezet. Daar gaat het om en vergeet niet dat kleine acties hele grote resultaten tot gevolg kunnen hebben.
  1. Stap voor stap- Stop nooit
    Geef nooit op. Als je pauze wilt, prima. Mijn advies is wel, blijf lopen. Al is het met een mini stap. Rust roest.
  1. Vier de successen
    Niets zo motiverend dan beseffen wat je al gedaan hebt. Welke acties klaar zijn. Vier alles! Beloon jezelf. Elke keer weer. 
  1. Hou de resultaten bij
    Ben je al enige tijd onderweg?  Ga die weg eens na. Waar ben je begonnen? Waar ga je naar toe? Waar sta je nu op die weg? Wat heb je al bereikt? hoe ben je tot hier gekomen? Hoever moet je nog? Hoe ga je daar komen?  Wat is dan de volgende stap die je nu gaat zetten?
  1. Wees lief voor jezelf.
    Soms lukt ‘het’ eenvoudigweg even niet. Nou dan niet. Is prima. Morgen weer een dag. Wat zou je dan anders kunnen doen? Wees lief voor jezelf en kijk naar wat je wel al gedaan hebt. Of wat wel al gelukt is.
  1. Denk in overvloed
    Het maakt een verschil of je in schaarste denkt of vanuit overvloed. Denk je vanuit schaarste dan wil je JUIST dat ene stuk chocolade. Denk je in overvloed dan weet je dat er altijd nog wel chocolade zal zijn en er dus altijd een volgende gelegenheid zal komen. Deze gedachte maakt dat je het kunt weerstaan.
  1. Een ja tegen een ander….
    Heb je een volle agenda? Veel verplichtingen? Geen tijd om aan je eigen doelen te werken? Zeg eens “nee”. Bedenk dat een ja tegen een ander, een nee tegen jezelf is.
  1. Maak tijd vrij.
    Actie ondernemen, zaken verwerken neemt tijd in beslag. Weet dat. Als je vandaag geen tijd hebt, heb je dat morgen en overmorgen ook niet. Volgende week ook niet trouwens. Geloof me. Maak tijd voor jezelf vrij om te doen wat je wilt doen. Blok de afspraak met jezelf in je agenda. En ga hier net zo mee om als dat je een afspraak met je beste vriend hebt.
  1. Relativeer
    Vind je een actie eng? Zie je ertegenop? Leg hem eens tegen je uiteindelijke (grote) doel aan. Waarschijnlijk is de te nemen stap dan ‘peanuts’ vergeleken met waar je naar toe gaat.
  1. Back up
    Zorg voor een back up. Omring je met mensen die je steunen. Of zoek een goeie coach die bij je past. Dit maakt dat je er niet alleen voor staat. Waarom alleen als je het samen kunt doen, toch?

En ‘last but not least’:

  1. Doe mee met het Kick Your Goal programma
    Binnenkort ( 5 maart 2018) wordt het  (GRATIS) ‘Kick Your Goal’ programma via de besloten facebook groep voor vrouwelijke professionals herhaald. De bedoeling is dat je hiermee in belachelijke kleine stappen je doel behaalt. Hoe groot dit doel ook is.

Om deze ‘belachelijke kleine stapjes’ te maken is voorwerk nodig. Hier krijg je hulp bij, ook weer in kleine stappen zodat het voor iedereen te doen is.

6 Weken lang  krijg je elke werkdag 1 kleine vraag of 1 tip waarmee je voor jezelf en jouw eigen doel aan het werk kunt. Na deze weken heb je de eerste stappen gezet en weet je precies wat je verder te doen staat. De BONUS is dat je voor de rest van je leven geleerd hebt hoe je voortaan je doelen plant en haalt. Wil je meedoen? Als jij je nu aanmeldt ben je er zeker nog bij.

Mocht je er ondanks al deze tips en het Kick Your Goal programma niet uitkomen dan ben ik je ook graag persoonlijk tot dienst. Ik werk graag met personen die graag aan de slag gaan voor zichzelf.  Boek hier jouw gratis 30 minuten boost. 

Op jouw SUCCES!