Vergeet je jezelf niet?

Februari, Valentijnsdag.

Onlosmakelijk met elkaar verbonden.
In de winkels kleurt het vooral roze en rood.De commercie doet zijn best allerlei lieve boodschappen aan ons te verkopen. Samen met andere bezoekers sta ik voor de kassa en het ene na het andere klein of groot kadootje gaat over de toonbank. Allemaal presentjes. Voor de persoon die men liefheeft.

Prima toch, zou je zeggen? Klopt hoor. Wat mij betreft ook. En toch he?!

Wanneer heb jij laatst iets voor jezelf gekocht? Jezelf in de watten gelegd? Jezelf leuk genoeg gevonden om zomaar echt iets voor jezelf te doen?

We zijn niet gewend om op deze manier met onszelf om te gaan. We zijn streng voor ons zelf. Geven onszelf op onze kop als we een deadline missen, een fout hebben gemaakt, iets doms denken te zeggen. We zijn te dik, lang, te dun. We werken te hard, of zijn te lui. Het ene gebrek na het andere wordt onder de loep genomen. We zijn niet goed genoeg. Vinden we zelf.

Ik ben van mening dat je met jezelf om kunt gaan zoals je met een ander doet. Bij die ander vergeef je iets doms, een gemiste deadline, ben je minder streng, zie je niet eens hoe ze eruit zien. Geef je hen groot gelijk als ze voor zichzelf kiezen en bijvoorbeeld iets weigeren te doen, een keer op tijd naar huis gaan om tijd door te brengen met hun gezin, gaan sporten etc.

Waarom zou je ook jezelf niet mogen waarderen om wie je bent? Jezelf lief vinden omdat je goed genoeg bent. Omdat je talentvol bent. Mooi. Slim. Lief. Een goed hart hebt. In staat bent om van een ander te houden. Uniek bent en weet ik allemaal nog niet meer?

Wie daar een goed antwoord op heeft hoor ik graag.

Tot die tijd hier 8 tips om met een lieve(re) blik naar jezelf te kijken:

  • Elimineer je kritische blik en wees mild voor jezelf
  • Pak eens een verwen momentje voor jezelf
  • Schrijf elke dag op wat je goed gedaan hebt en wees daar trots op
  • Doe elke dag iets waar jij blij van wordt
  • Kijk in de spiegel naar wat mooi is aan jou
  • Vraag jezelf af wat jij nodig hebt en doe dat
  • Verwijder het woordje ‘moeten’ uit je vocabulaire
  • Stop met vergelijken met anderen, er is maar 1 zoals jij!

14 Februari is het Valentijnsdag. De dag van de liefde.
Liefde, niet alleen voor een ander maar ook voor jezelf.

Koop je ook iets liefs voor jezelf? Het mag best 😉