Het briefje van 50

Wat anekdotes betreft heb ik een olifantengeheugen. Zeker als het een item betreft die mij interesseert. Het volgende vond ik echt briljant!

Het verhaal van mijn vriend

Een vriend van mij was eens in gesprek met een coach.
Hij had net te horen gekregen dat hij zijn baan verliezen zou en overwoog om zijn langgekoesterde droom te volgen.

Toevallig was er in het dorp een pand aan een mooi plein vrijgekomen, een ideale plek voor zijn eetcafé. Hij zag het helemaal voor zich: de inrichting, het terras, de parasols op zonnige dagen. Hoe hij daar zou lopen. Trots op zijn eigen zaak.

Samen kijken ze naar de stappen die nodig zullen zijn om het grote doel te bereiken. In het begin is mijn vriend nog enthousiast maar met de tijd raakt hij meer en meer ontmoedigd. Hij zal ruimte moeten maken voor zijn droom. Dat betekent voor hem dat hij keuzes moet maken waar anderen waarschijnlijk niet blij mee zullen zijn. Stappen moeten zetten waarbij hij zichzelf moet laten zien. Erop uit. Laten weten wat zijn wensen zijn. Of anderen het daar nou mee eens zijn of niet. Er voor gaan!

Mijn vriend voelt zich steeds kleiner worden. Uiteindelijk geeft hij toe: ik durf niet.

Nu moet je weten dat mijn vriend vroeger veel gepest is op school. Zoals je begrijpt heeft dat zijn zelfbeeld geen goed gedaan. Zelfs nu, 20 jaar later draagt hij dit nog steeds met zich mee. Het nieuws dat hij zijn baan verliest komt hier bovenop. Hij voelt zich letterlijk waardeloos.

 

De coach en het briefje van 50

De coach kijkt het even aan en zonder iets te zeggen pakt hij plotseling een briefje van 50 euro uit zijn tas. „Hoeveel is dit waard?” vraagt hij? „50 euro” antwoordde mijn vriend verbaasd.
Precies!

Daarop verkreukelt de coach het briefje van 50. Gooit het door de kamer. Op de grond. Stampt scheldend en tierend op het bolletje papier. Hij gaat er helemaal los op. Pakt het bolletje op, vouwt het weer uit en vraagt weer: „Hoeveel is dit waard?”

 

Het inzicht

Bij mijn vriend lopen de tranen inmiddels over zijn wangen.
Hij snapt en voelt het direct:
– Ondanks de mishandeling van het papiertje was het nog steeds 50 euro waard.
– Ondanks het gepest en het verlies van zijn baan blijft ook zijn waarde in tact.

Voor hem is dit een eerste stap naar een beter gevoel over zichzelf.
Het is dan ook “goed gekomen” met hem. Hij heeft heel hard gewerkt. Heeft nog steeds oog voor een ander maar is gestopt met ‘pleasen’, komt voor zichzelf op, stelt zijn grenzen en bewaakt ze. Houdt van zichzelf. Tot zijn aanvankelijke verbazing en latere blijdschap wordt hij volop door zijn omgeving gesteund. Die is blij hem te zien bloeien. In zijn kracht te zien staan.

En zijn droom?

Die is uitgekomen: een briefje van 50 hangt aan het koffiezetapparaat in zijn café. Een mooi eetcafé aan een fijn plein, waar mensen graag komen. De parasols staan uit en hij loopt trots rond. Trots op zichzelf en zijn eigen zaak.

 

Vijf tips

Als je hem vraagt aan welke tips hij het meeste had?

  • Sluit vrede met je verleden
  • Complimenteer jezelf
  • Beloon jezelf voor elke succes die je behaalt, ook de kleine
  • Sport,
    en ‘last but not least’:
  • Omring je met positieve mensen

NB. Met dank aan mijn vriend. Wegens privacy redenen is, zonder de boodschap teniet te doen, het oorspronkelijke verhaal zo veranderd dat de hoofdpersoon niet te achterhalen is.

Vond je deze blog goed? Voel je vrij het te delen.
Heb je opmerkingen of vragen? Laat een reactie achter.