Bull’s eye! 4 tips om je grenzen te verleggen

Grote toekomstdoelen stellen is leuk. Deze opdelen in stappen, om ze te kunnen bereiken ook. De grap, of eigenlijk helemaal niet grappig maar wel waar, is dat èlke stap gezet moet worden. Er valt niets over te slaan.

Zonder de een kun je de ander niet zetten. Men zegt niet voor niets dat niet het doel op zich, maar de weg ernaar toe veel belangrijker is.

Maar wat als je een stap tegenkomt ver buiten je comfortzone? Wat doe je dan? Ga je er voor en verleg je je eigen grenzen. Of blijf je lekker zitten waar je zit.

 

De wens

Nog geen jaar geleden zat ik in een enorm publiek en verzuchtte dat ik het heel graag zou willen kunnen. Op een podium staan in een grote zaal en daar iets vertellen. Mijn buurman keek me enigszins geschrokken aan: “Durf je dat?” Eh nee, dat niet. Maar misschien later, over een paar jaar.  We lachten wat en zakten heerlijk weg in onze stoelen. ‘Over een paar jaar’ klonk veilig en ver weg. Lekker comfortabel.

 

Oeps!

Vorige maand was het zover. Ik mocht een lezing geven voor een, voor mij, hele grote groep. Een lezing. Geen workshop. Geen training. Geen praktische demo. Geen klein zaaltje. Nee, een lezing. Op een podium. In een hele grote zaal! Voor mij zoals je begrijpt dus nogal grensverleggend. Wat overigens precies bij het congres thema aansloot, maar dat terzijde.

En weet je? De avonturier kwam in mij naar boven en ik heb de uitdaging met beide handen aangepakt. Want wat zou het leuk zijn om nou net die stap te kunnen zetten. Ik wilde dat toch zo graag? Dan moet je ervoor gaan ook! Niet over een paar jaar. Nee. Nu.

Vond ik het spannend? Ja natuurlijk.
Vond ik het leuk? Ontzettend! Stiekem nog veel meer dan dat het spannend was.

Hoe leuk is het om je grenzen te verleggen. Je comfort zone te vergroten. Om te ontdekken dat je huidige grenzen denkbeeldige grenzen zijn. Dat je meer kunt dan je denkt. En weet je? Ik heb genoten en sta er morgen zo weer.

Heb jij een stap te zetten die wat groot voor je lijkt?

4 Tips: 

1. Wat?
Beschrijf je doel zo scherp als mogelijk en omring je met positieve sparringpartners.

2. Hoe?
Bedenk een vorm die bij jou past en maak de taak ‘eigen’.
Zorg tevens voor de juiste mind-set. Is het van belang dat je rustig bent? Werk er dan alleen aan als je ontspannen bent en neem je tijd. Schaaf bij waar nodig.

3. Definiëren en elimineren van ‘obstakels’
Ga na welke factoren je in de hand hebt en zorg dat je die onder controle hebt. Ga na welke factoren je niet in de hand hebt, ga na hoe je die 1 voor 1 toch kunt tackelen – je zult zien, er blijft niet veel over.

4. Houvast
Zorg dat je een anker hebt, waar je aan vast kunt houden wanneer het spannend wordt. Dit kan van alles zijn zolang het maar bij je past. Heb je bijvoorbeeld een talisman? Prima.

 

Vier je succes!

En daarna?
Laat los. Ga ervoor met alles wat je op dat moment hebt en geniet.
– Gaat het niet goed? Gefeliciteerd! Je hebt het gedaan! De volgende keer wordt alleen maar makkelijker.
– Gaat het wel goed? Gefeliciteerd! De volgende keer gaat het nog beter!

 

Kwetsbaarheid

Ben je kwetsbaar? Ja absoluut.
Is het dat waard? Oh zeker weten.

Theodore Roosevelt zei hier het volgende over:
“Het is niet de criticus die telt, niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt. De eer komt toe aan de man die in de arena staat, die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is. Die desondanks probeert iets te bereiken, die enthousiasme en toewijding kent en zich helemaal geeft voor de goede zaak. Die als het meezit, de triomf van een grootse verrichting proeft en die als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond.

Kwetsbaarheid is dus geen kwestie van winnen of verliezen, maar inzien dat beide bij het leven horen en jezelf desondanks helemaal geven. In de arena zul je altijd klappen krijgen, maar als we blijven wachten tot we perfect of onaantastbaar genoeg zijn voordat we de arena durven betreden, zullen we kostbare tijd verdoen en onze talenten de rug toekeren.”

Heb je een grote stap voor jezelf te zetten? Een gesprek te voeren waar je enorm tegen opziet? Een sollicitatie waar je tegen aan hikt? Een andere prestatie neer te zetten? Een lastige beslissing te nemen? Iets anders wat buiten je comfortzone ligt? Dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt. Zijn er toch nog zaken waar je tegen aan loopt, neem dan contact met mij op.

 

Vond je deze blog goed? Voel je vrij deze te delen.