Wat brengt een (systemische) opstelling jou?

Je kent vast wel de ‘goede’ gesprekken waarin afspraken gemaakt worden, de handen worden geschud en ieder gaat weer zijn eigen weg. Een week later zijn de afspraken vergeten en alles is weer bij het oude.

Hardnekkige issues laten zich meestal niet oplossen door ze te analyseren en beredeneren. Je blijft dan in hetzelfde cirkeltje rond draaien en komt niet veel verder.

Met opstellingen kun je uit die cirkel stappen en het ‘onzichtbare’ zichtbaar maken. Met een opstelling werp je een licht op de (vaak) onderbelichte kant. Daar waar vaak de oorzaak en dus ook de oplossing zit.

– Wil je weten waarom er gedoe is binnen jouw team?
Met een opstelling wordt dat zichtbaar.

Vraag je je af waarom je klanten je niet zien staan?
Een opstelling brengt je de nodige informatie.

– Komt de Corporate Story niet uit de verf?
Een opstelling helpt je het verhaal te vertellen.

– Wil je weten wat voor type werknemer je in je team nodig hebt?
Een opstelling laat het je zien.

– Hoe je ziekteverzuim kunt inperken?
Een opstelling geeft je de inzichten.

– Vraag je je af hoe je jezelf nog beter kunt positioneren ten opzichte van jouw team?
Een opstelling helpt je het antwoord te vinden.

 

Maar wat is een opstelling dan?

Een opstelling is het ruimtelijk inzichtelijk maken van een situatie. Dat kan letterlijk een situatie zijn maar ook een vraag die je hebt. Of een tekst.

Er wordt niet gefocust op het specifieke probleem. Het opstellingswerk zoomt uit, laat de algemene relatiestructuur en de wetmatigheden van het totale systeem zien met betrekking tot het probleem. Men bekijkt het vraagstuk op een geheel ander niveau. Je werpt een licht op het (vaak) onbelichte stuk, achter de woorden.  Achter de acties. Achter dat wat je ziet.

 

Hoe het werkt

Tijdens een opstelling wordt gewerkt met representanten. Als je mijn blogs volgt weet je dat ik hiervoor gebruik maak van verschillende technieken.Verschillende objecten ook. Naast de objecten die je kunt gebruiken is het opstellen met personen erg effectief. Met behulp van de groep wordt een gekozen situatie of vraag stap voor stap uitgebeeld en uitgewerkt.

Aan de hand van jouw vraag worden dan verschillende personen in de ruimte opgesteld die representant staan voor de factoren uit jouw vraag.

In plaats van het probleem “in jezelf en met jezelf” op te lossen, sta je bij een opstelling zelf even aan de zijlijn. Je bent wel actief, maar in eerste instantie geen onderdeel van de opstelling zodat je naar jouw situatie kunt kijken.

Je kijkt naar de verschillende elementen die met jouw vraag of probleem samenhangen.  Je krijgt informatie over de factoren die in je vraag meespelen. Verbanden, patronen en relaties tussen deze elementen worden duidelijk. In plaats van hoe je denkt dat het is, zie je nu “hoe het werkelijk is”.

 

 Voorbeeld:

Een organisatieopstelling is een manier om inzicht te krijgen in de dynamieken van de organisatie waar je werkzaam bent. De opstelling laat zien welke onderstromen er binnen de organisatie waar je werkt spelen, hoe de verhoudingen zijn tussen teams, afdelingen, collega’s onderling, managementlagen, of verhoudingen in relatie tot diensten, producten, klanten, onbenut potentieel.

Heb je als teamleider bijvoorbeeld een vraag over jouw positie ten opzichte van jouw team? Kijk dan naar de factoren die een rol spelen in jouw vraag. In dit geval zou het kunnen zijn dat jouw teamleden, jouw leidinggevende en je klant een factor zijn. Misschien ook het product wat je levert, of de organisatie waarvoor je werkt. Het innerlijk beeld wat je hierover hebt zet je neer. Maak je zichtbaar.  Zo zie je al snel niet hoe je denkt dat het is, maar hoe het werkelijk is.


Resultaat

Niet zelden komt al snel het eerste inzicht naar boven. Opeens ‘zie’ je waarom de dingen zijn zoals ze zijn. En kom je bijvoorbeeld ineens tot de ontdekking dat het probleem dat je nu ervaart in je werk, verband houdt met een gebeurtenis die je allang vergeten was. Of misschien wel een overtuiging waarmee je bent opgegroeid maar die niet meer geldt. Of kom je achter ‘dat’ wat je nog niet wist maar wel nodig hebt om je vraagstuk op te lossen.

Waar je met nadenken alleen, nooit achter was gekomen.

Door een opstelling  (1 op 1 of in een groep) krijg je inzicht in de storende factoren die onbewust meespelen. En – heel belangrijk – heb je de mogelijkheid om het “script” rondom jouw vraag te “herschrijven”, zodat het weer klopt.

Waarom zijn (systemische) opstellingen zo waardevol?

Dat ik zo enthousiast ben is te verwachten. Daarom laat ik hier liever anderen aan het woord die kennis hebben gemaakt met deze dienst van OF WOOD.

  • ‘Ik heb op een verrassende manier inzicht gekregen in mijn situatie.
    De eerste stap was al snel gezet.’
  • Ik heb dit als een zeer effectieve en doelgerichte manier van werken ervaren.’
  • “De opstellingen en de bijbehorende inzichten lieten diepe indrukken na en werken nog steeds door.’
  • ‘De gevonden oplossing had ik nooit kunnen bedenken.’
  • En: ‘Ik was heel verrast door de uitkomsten van de stel-je-verhaal-op sessie.Sommige verhaalontwikkelingen had ik rationeel niet kunnen bedenken. De informatie en inzichten uit de sessie hebben mij door moeilijke stukken heen geholpen.’

Ben je benieuwd wat een opstelling voor jou of voor jouw organisatie kan doen? Wil je meer weten over systemisch werk? Mail me op info@of-wood.com of bel 06-54384385. Ik beantwoord je vragen graag.

Comments are closed.