Wat is jouw rode draad?

Kinderen. Ze willen piloot zijn als ze groot zijn. Of brandweerman. Zuster. Moeder. Timmerman of misschien wel dierenarts. Mooie dromen. Dromen die vaak niet uitkomen. Of toch wel? 


Werkelijk, ik had geen idee!

Met een HAVO-diploma op zak moest een volgende stap gekozen worden. Van alles heeft de revue gepasseerd maar na een week enthousiasme daalde die telkens al snel weer onder het nulpunt.

Totdat een ‘open dag’ in een ziekenhuis de gelegenheid bood om op de operatie- kamer te kijken. Hier werd ik direct blij van en pakte deze kans dan ook met beide handen aan. En zodra ik een voet over de drempel zette wist ik het zeker:  hier ging ik werken!

Ik zag het helemaal voor me. Heel idealistisch en nog vaag omschreven misschien maar hier kon ik “bijdragen aan het oplossen van daar waar het probleem zat. Niet meer, niet minder”. En zo kwam ik op de operatiekamer terecht. 19 was ik toen.

Na de OK heb ik verschillende andere functies gehad. Elke functie had wel aspecten waarin ik me kon vinden. De een meer dan de ander maar verder stond ik daar niet bij stil.

Door de tijd heen zag ik behoorlijk wat mensen om mij heen resoluut van baan en leven veranderen. 

Meestal omdat ze niet gelukkig waren in hun huidige baan. Altijd omdat ze besloten hadden NU te doen wat ze altijd al hadden willen doen. En altijd ging het om datgene waar ze van jongs af aan al van droomden maar waar ze, door wat voor reden dan ook, nooit aan toe gekomen waren. Bewonderenswaardig vond ik, maar ècht snappen deed ik het niet.

Tijdens mij studie tot coach/counsellor begon echter een lampje te branden. Ik ontdekte een parallel tussen mijn drijfveer als coach/counsellor en als operatie assistent. In een ander jasje maar kaarsrecht en eigenlijk nog duidelijker dan voorheen was mijn basis wens er nog steeds: “Een bijdrage leveren aan het oplossen van een vraagstuk, met de aanwezige kwaliteiten van de mens als uitgangspunt. Daar waar nodig. Niet meer, zeker ook niet minder”.

En opeens snapte ik al die mensen die resoluut hun wereld van het ene op het andere moment op z’n kop zetten. 

Blijkbaar zit er een rode draad tussen wat je altijd al wilde worden en dat wat je, als je je hart volgt, uiteindelijk gaat doen. In je kinderwens klinkt al door welke aspecten voor jou belangrijk zijn om je dagen mee te vullen. En waar je baan dus aan zou moeten voldoen als je gelukkig wilt zijn in je werk. Over passend werk gesproken.

 

Dat maakte mij nieuwsgierig:

Naast alle technieken die we hebben om uit te zoeken wat passend werk voor jou is, zou het ook mogelijk zijn om antwoord te krijgen door heel simpelweg naar je kinderwens te kijken?

 

Ken jij jouw rode draad? Enkele vragen om deze te vinden:

  • Wat wilde je als kind worden?
  • Waarom? Welke aspecten trokken je aan?
  • Welk beroep heb je nu?
  • Waarom? Welke aspecten trekken je aan?
  • Welke overeenkomsten kun je hierin vinden?

Heb je jouw rode draad gevonden? Voel je vrij deze te delen, ik hoor het graag. Kom je er niet uit, neem dan contact met mij op. Dan kijken we er samen naar.